Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, s.r.o. (Provozovna)

Zajišťujeme produkci mešních vín. Víno zraje v historických dřevěných sudech různé velikosti. Pořádáme prohlídky sklepů s průvodcem.

Sklepy jsou součástí Arcibiskupského zámku v Kroměříži, umístěné v podzemí v hloubce 6,5 m. Jejich plocha je 1030 m2 a dělí se na Horní a Dolní sklep. Ve sklepě je celoročně stálá teplota v rozmezí od 9°C do 11°C. Je zde vhodné prostředí pro výrobu ryze přírodních, nejkvalitnějších mešních vín. Tato výroba má staletou tradici a na prahu třetího tisíciletí již trvá 735 let. Ve sklepích jsou zachovány nejstarší části zdiva gotického hradu ze 13. století, stěny pokrývají povlaky ušlechtilých plísní. Víno zraje v historických dřevěných sudech různé velikosti. Největší sud pojme 19 100 litrů a nejstarší sud je z roku 1805.

Sklepy jsou otevřeny pro veřejnost denně 9.30–18.00. Na základě ohlášení je možno připravit prohlídky sklepů s průvodcem, spojenou s ochutnávkou mešních vín, případně s pohoštěním. V naší prodejně při vstupu do vinných sklepů si můžete při své návštěvě zakoupit všechny druhy vín, která vyrábíme také v dárkovém balení. Dodávku vína lze objednat i písemně, telefonicky nebo faxem.